Shiatsu

 

Shiatsu massage, een oude Japanse vorm van drukpunt therapie, heeft zijn wortels in de traditionele Chinese geneeskunde. Het woord "shiatsu" betekent letterlijk "vingerdruk" in het Japans. Deze unieke massagevorm richt zich op het stimuleren van specifieke punten op het lichaam om de vitale levensenergie, ook bekend als "qi" of "ki", in balans te brengen. Shiatsu gaat verder dan fysieke ontspanning en streeft naar het herstel van energetische harmonie in het lichaam. Een shiatsu-massage wordt meestal gegeven op een mat op de vloer of op een speciale shiatsu-tafel. De ontvanger draagt comfortabele kleding en ligt op de rug, buik, of zij, afhankelijk van de specifieke behoeften en het comfort van de persoon. De shiatsu-beoefenaar past druk toe op de meridianen en drukpunten, vaak in een ritmische en vloeiende beweging.

 

Kenmerken van Shiatsu Massage:

  • Drukpunten: Shiatsu maakt gebruik van handen, duimen, vingers en soms zelfs ellebogen om druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam, bekend als meridianen. Deze meridianen zijn energiekanalen die verschillende organen en systemen verbinden.

  • Energetische Balans: Het hoofddoel van shiatsu is het herstellen van de balans van de levensenergie. Door druk uit te oefenen op specifieke punten, worden blokkades opgeheven, waardoor de energie vrij kan stromen en het lichaam zichzelf kan genezen.

  • Kleding blijft aan: In tegenstelling tot sommige andere massages, wordt shiatsu meestal gegeven terwijl de ontvanger gekleed is. Dit maakt het toegankelijker en comfortabeler voor mensen die zich niet volledig willen ontkleden tijdens een massage.

 

Voordelen van Shiatsu Massage:

  • Stressvermindering: Door het vrijkomen van spanningen en het herstellen van de energiebalans helpt shiatsu bij het verminderen van stressniveaus. Het bevordert een diepe staat van ontspanning.

  • Verbeterde Circulatie: Shiatsu stimuleert de bloedcirculatie en bevordert de doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen door het hele lichaam.

  • Pijnverlichting: Het richten op specifieke drukpunten kan verlichting bieden bij spierpijn, gewrichtspijn en andere fysieke ongemakken.

  • Versterking van het Zelfherstellend Vermogen: Door de energiebalans te herstellen, stimuleert shiatsu het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor het beter in staat is om met verschillende uitdagingen om te gaan.

  • Emotionele Balans: Shiatsu heeft niet alleen invloed op het fysieke welzijn maar kan ook bijdragen aan een betere emotionele balans. Het kan helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van een positieve gemoedstoestand.

Shiatsu massage biedt niet alleen fysieke verlichting maar gaat dieper door te werken aan de energetische balans van het lichaam. Het is een holistische benadering van welzijn die streeft naar harmonie tussen lichaam en geest. Voor degenen die op zoek zijn naar een therapeutische massage die de vitale levensenergie in balans brengt, biedt shiatsu een unieke en heilzame ervaring.